IFS Scandinavia User Group

UX/ Aurena Webinar - 5 November 2020

On November 5, we hosted a webinar on IFS UX: Configurations in IFS Aurena. Permissions, profiles, etc. works in a different way in IFS Aurena where you work much more with configurations. Joakim Fransson from IFS showed how to work with adapting the user experience with the help of configurations in Aurena and what opportunities there are to control appearance and behavior.

Below you can find a recording of the webinar as well as a Q&A, where Martin Olsson and Jerker Hultqvist from IFS R&D and Joakim have answered the questions from the webinar.

Magnus Ingemars IFS Användarförening

Form Title

Insert a page specific text here.

Webinar recording

This is a recording of the webinar "IFS UX konfigurationer i IFS" which took place on 5 November 2020.

Q&A - IFS UX konfigurationer i IFS Aurena (updated Nov. 23rd)

 

Q:

Från vilken version är Aurena mandatory?

A:

Nästa version efter IFS Applications 10, som är planerad att släppas till marknaden 2021, kommer baseras helt på IFS Aurena.
Från och med IFS Applications 10 UPD6 täcker IFS Aurena alla funktionella områden i IFS Applications och kan alltså användas parallellt med IFS Enterprise Explorer (IEE). En hel del vidareutveckling har också gjorts in UPD7, UPD8 och UPD9. IEE kommer finnas kvar under hela livscykeln för IFS Applications 10 och kommer alltså att supportas så länge det finns support på denna version (IFS Apps 10). IEE finns inte med i versionen som efterträder IFS Applications 10 och planeras att släppas under 2021.



Q:

Vad heter den app man kör på mobilen?

A:

Även om vanliga Aurena sidor också kan köras i webbläsaren på telefon avser denna fråga troligen de Aurena Native appar som tagits fram för ett antal specifika områden. Det är inte en app, utan flera olika, avpassade för specifika ändamål tex fälttekniker, tidrapportering, reserapportering. Rent tekniskt delar dessa appar implementation och är metadatadrivna precis som den vanliga Aurena-klienten. Apparna kan laddas ner från Windows Store, Google Play Store och Apple AppStore som separata appar.

I Google play store hittar du Android-appar på denna länk: https://play.google.com/store/apps/developr?id=IFS&hl=sv.
I Apple Appstore sök på IFS Corporation som utvecklare.

I butikerna finns även äldre appar som inte är baserade på ramverket Aurena Native, utan används för äldre versioner av IFS Applications.

För att köra vanliga Aurena websidor i webbrowsern på mobil/tablet behöver du alltså ingen app över huvud taget. De stora flertalet sidor är dock inte specifikt optimerade för en så liten skärm som en mobil, så även om det går är det kanske inte alltid speciellt lämpligt ur ett produktivitetsperspektiv. Du kan spara din Aurena startsida som en genväg på telefonen och på så sätt få ett mer App-likt beteende.

De specifika apparna är endast för de fall där man gjort ett specialiserat användargränssnitt, typiskt men inte nödvändigtvis innehållande offline stöd och utökade möjligheter att interagera med t.ex. GPS, NFC läsare och liknande, just för användning på mobil enhet (telefon eller tablet).
Ta en dialog med din normala IFS-kontakt om du behöver ytterligare handledning/information runt appar.


 

Q:

Kan man visualisera arbetsordrar, assets och liknande på en karta och vilken karttjänst används?

A:

Detta skiljer sig lite beroende på applikationsscenario, då det gjorts lite olika i olika applikationer. Det finns ett antal tillämpningar/flöden där man kan visualisera saker på en karta. I mobil / Aurena Native finns en integration mot "Here Maps". Det finns även Esri-baserade kartor. Kolla med den applikationsgrupp till vilken den aktuella funktionaliteten tillhör.

Ett bredare generellt kartstöd i Aurena är något vi aktivt arbetar med att utöka och vidareutveckla framåt.

 

 

Q:

I Aurena, kan man som användare själv välja hur en lista ska visualiseras, lista, tabell eller kort?

A:

På de ställen där det finns olika alternativ till visualisering så väljer användaren själv hur det ska visas. Det är inte så att Aurena per default tillhandahåller alla dessa varianter vyer överallt. I de fall det finns t.ex. en kortvy så har inkluderats i utvecklingen.

 

 

Q:

Ingår eBuyer i Aurena, hur är det med Oil & Gas Extension, leverantörsfakturahantering, Excel add-in …?

A:

Då detta webinar var fokuserat på konfiguration hade vi inte personer med som kunde svara på denna typ av frågor runt specifika funktionella delar i applikationen. Då ovanstående frågor runt specifik lösning / extension typiskt leder till följdfrågor runt vilka delar som är med, vilka som eventuellt inte är det, när något kommer och/eller helt andra områden ber vi att få hänvisa till att ta en dialog med din vanliga IFS-kontakt runt denna typ av frågor.

 

 

Q:

Kan man legge til egne bitmaps for iconer ut over det som finnes i standard?

A:

Inte i dagsläget, det finns en lång rad ikoner att välja mellan (långt över 100) och sedan kan man välja färg på dem vilket ger ett mycket stort antal kombinationer. Förhoppningsvis gör detta att man hittar lämpliga kombinationer. Skulle detta visa sig inte vara fallet får vi överväga att göra det möjligt att lägga in egna ikoner.

 

 

Q:

I Enterprise Explorer kan du lave baseprofiles som tildeles et antal medarbejdere, har man samme mulighed i Aurena?

A:

Det går på samma sätt som tidigare att använda basprofilen för att distribuera de inställningar som görs via profilen.  Idag kan profilen sättas samman och distribueras från profilhanteringssidorna i Enterprise Explorer. Vi arbetar med att göra processen enklare för Aurena i framtida releaser

 

 

Q:

Kan jag i en konfiguration spara ett par SQL-frågor för att söka efter t.ex. arbetsordrar på lite olika sätt, som sedan slutanvändaren kan använda?

A:

Sparade frågor lagras fortsatt i profilen. I Aurena frångår vi SQL som frågespråk och övergår till att använda oData. Detta görs av säkerhetssynpunkt och för att följa standarder för Web. Vilka filter som går att skapa styrs av vilken information som finns i den aktuella projektionen/apiet. Odata är en standard och notationen för hur filtren skapas följer oData.

 

 

Q:

Har dere en komplett guide på oData syntaks for spørring og filtrering for navigering fra Lobby elementer?

A:

Börja med att kolla vår API Explorer (kom i UPD8). Vi följer OData, som är en standard, så det finns också många syntaxguider på nätet som är användbara.

 

 

Q:

Vad är den stora skillnaden mellan projektion och LU?

A:

Vi ber att få hänvisa till den tekniska dokumentationen för mer information runt detta, men en projektion kan ses som en modell baserad på en eller flera entiteter (LU) som används för att generera ett API (REST) som kan användas av klienter eller för integration.

 

 

Q:

Tillkommer det några kostnader för IFS-kunder att nyttja restAPIer för integration mot IFS från exempelvis Azure eller integrationsplattformar on-prem trots det ligger i CORE av IFS? 

A:

Gällande licensiering, vänligen kontakta din normala IFS representant.

 

 

Q:

Det känns som att behörigheterna med permission sets blir helt nya/måste justeras i Aurena. Varför har ni inte byggt det så att samma redan gjorda permission sets kan nyttjas?

A:

I och med att arkitekturen har byggts om för Aurena finns inte samma objekt kvar att styra rättigheterna på. Rättigheterna styrs i Aurena och framåt på CRUD nivå per projektion/api nivå, eller del därav. Detta gör att det inte finns en naturlig väg att konvertera befintliga permission sets. Värt att notera är att i Aurena försvinner också begreppet presentationsobjektssäkerhet. Har man tillgång till en projektion har man också tillgång till de sidor som omfattas av projektionen.  

 

 

Q:

Var kan vi hitta mer information om "extend on the inside"? Idag använder vi custom RMBs och custom events en hel del. Vi förstår inte fullt ut hur dessa behov kan lösas i Aurena.

A:

Custom Events är serverbaserade och frikopplade från Aurena, de finns alltså kvar precis som innan tills vidare. RMBs finns inte i Aurena, men väl custom actions och commands. Ni hittar mer information runt dessa bitar i den tekniska dokumentationen (Admin/Config guide + Development guide). Det går också bra att ta en dialog med er normala IFS-kanaler.

 

 

Q:

Jag vill göra en konfiguration genom att lägga in en lista från en viss befintlig radvy till en befintlig huvudvy. De har en gemensam nyckel. Ett exempel på konceptet är huvudfönstret "Person", där det samtidigt listas "Contacts for Customer". Om jag skulle vilja göra detta själv i en konfiguration hade det i IEE hade sannolikt gått att lösa med en Custom tab. Hur löser jag det i Aurena med Page designer? Det går ju att skapa en custom page i Aurena, men kan den sedan bäddas in i en valfri sida?

A:

I Aurena kan man inte plugga in en sida i en annan sida likt custom tabs. I Enterprise Explorer så var tabbar ofta länkar till andra sidor. Tekniken i Aurena fungerar annorlunda. 

Istället kan du konfigurera en befintlig projektion genom att utöka den med en koppling mot ett annat LU (tillgängligt från UPD9). Sedan konfigurerar du den befintliga sidan att använda denna kombinerade projektion.

 

Q:

Finns det eller kommer det att finnas möjlighet att styra vilka fält som blir tvingande i ett arbetsflöde d.v.s. tvingande fält s.f.a exempelvis status på AO? Finns det även möjlighet att ha tvingande fält utifrån vad som fyllts i tidigare, dvs. specialanpassade tvingade fält utifrån vad som fylls i?

A:

Det går att konfigurera om ett fält alltid skall vara tvingande/mandatory, men det finns ännu inte möjlighet till det villkorsstyrda beteende som efterfrågas (mandatory om status har något speciellt värde, eller nåt tidigare fällt jag fyllt i har något visst värde). Detta är någon vi kikar på att introducera på sikt genom ren konfiguration. I dagsläget kräver det dock en anpassning i form av ”extend on the inside”.

 


Q:

Kan man logga vem som har gjort ändringar via Page Designern?

A:

Nej det finns ingen specifik loggning av detta idag. Det finns en del generell loggning, som man rent tekniskt skulle kunna använda, men denna uppfyller nog inte helt behovet på användbarhet som man kan förvänta sig i detta specifika sceanrio.
Den rekommenderade approachen till hantering av konfiguration är att begränsa vilka som gör / har access till detta, se till att göra det i t.ex. TEST och importera till PROD. Med en strukturerad approach och livscykelhantering för detta undviker man att oönskade konfigurationer smyger sig in eller att något skrivs över av någon.

Man skall egentligen ha samma tänk kring en konfiguration som en kodad kundanpassning, beslut, design, dokumentation, verifiering, backup och livscykel.

 


Q:

Dersom to brukere/partnere endrer på samme side i page designer, samme context, og importerer til samme miljø, vil da de to konfigurasjonene overskrive hverandre?

A:

Då är det senaste import som vinner, ja. Om två parter gör konfiguration på samma objekt men för olika kontext så är det separerat dock. Är det flera parter som skall jobba med exakt samma sak, behöver det göras i sekvens. Först ändrar jag, sedan ändrar du lite till (baserat på det jag just gjorde) osv.

 


Q:

Vil Custom LUs replikeres?

A:

Ja

 


Q:

Kan man i Aurena få en översikt vilka användare som har vilka rättigheter? Tänker ur ett revision-syfte.

A:

I Aurena så kan man analysera detta från perspektivet av en användare eller från en behörighetsgrupp. För en användare visas vilka behörighetsgrupper som den är tilldelad både direkt och indirekt via andra grupper. På en behörighetsgrupp kan man se vilka användare som har tilldelats denna direkt och indirekt. Tittar man på en projektion så kan man se vilka sidor i applikationen den ger access till och vilka användare som har access hit och vilken nivå av access- full, endast läs-rättighet eller anpassad. Behörighetsadministrationen skiljer sig åt i IFS Applications 10 jämfört med nästa version. I Applications10 finns detaljinformation om en användare endast i Enterprise Explorer. Enterprise Explorer har en del översiktsformulär som ännu inte finns i Aurena. Matrisen som ger en översikt över behörighetsgrupper och användare i samma formulär finns inte i Aurena.

 


Q:

Hva kommer i UPD10 for Aurena? Finnes det release notes for dette nå?

A:

För ny funktionalitet ligger fokus på den release vi gör under 2021, detta innebär att UPD10 (och senare updates på Applications 10 spåret) huvudsakligen kommer vara fokuserade på buggrättningar. Vissa funktionella förbättringar kommer dock även på IFS Applications 10 spåret. Detaljer runt dessa kommer först i samband med release.

 


 

New UX/Aurena executive summary
from IFS

Cathie Hall explores the link between #UX and Business Value in this executive summary. A great user experience engages employees and increases productivity. See how #Aurena is more than just a pretty interface…

Proin tempus magna semper neque mollis

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam interdum pulvinar augue, pulvinar suscipit tellus tempus id. Maecenas in quam libero. Ut vehicula viverra lorem a auctor. Vivamus ac risus nec sem finibus lacinia eget vitae urna. Morbi neque ligula, commodo sed lectus id, dignissim dignissim odio. Mauris sit amet nunc aliquet, auctor felis nec, finibus magna.

Proin tempus magna semper neque mollis

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam interdum pulvinar augue, pulvinar suscipit tellus tempus id. Maecenas in quam libero. Ut vehicula viverra lorem a auctor. Vivamus ac risus nec sem finibus lacinia eget vitae urna. Morbi neque ligula, commodo sed lectus id, dignissim dignissim odio. Mauris sit amet nunc aliquet, auctor felis nec, finibus magna.

Proin tempus magna semper neque mollis

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam interdum pulvinar augue, pulvinar suscipit tellus tempus id. Maecenas in quam libero. Ut vehicula viverra lorem a auctor. Vivamus ac risus nec sem finibus lacinia eget vitae urna. Morbi neque ligula, commodo sed lectus id, dignissim dignissim odio. Mauris sit amet nunc aliquet, auctor felis nec, finibus magna.

Proin tempus magna semper neque mollis

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam interdum pulvinar augue, pulvinar suscipit tellus tempus id. Maecenas in quam libero. Ut vehicula viverra lorem a auctor. Vivamus ac risus nec sem finibus lacinia eget vitae urna. Morbi neque ligula, commodo sed lectus id, dignissim dignissim odio. Mauris sit amet nunc aliquet, auctor felis nec, finibus magna.

Insert wistia iFrame here using HTML tab in editor

Proin tempus magna semper neque mollis

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam interdum pulvinar augue, pulvinar suscipit tellus tempus id. Maecenas in quam libero. Ut vehicula viverra lorem a auctor. Vivamus ac risus nec sem finibus lacinia eget vitae urna. Morbi neque ligula, commodo sed lectus id, dignissim dignissim odio. Mauris sit amet nunc aliquet, auctor felis nec, finibus magna.

Lorem Ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed placerat leo id metus euismod placerat. Nulla at mi a nulla fermentum vestibulum. Ut at augue ex.

Form Title

Insert a page specific text here.